pátek 22. listopadu 2013

ALEMANIA

    ALE ALE ALE , ZASE NĚJAKÝ CINTY SLINTY  ......................



Tak snad nečtete jenom knížky, já už nečtu skoro nic , víceméně listuji.......

                 
Jirka a jeho Mumie 2012                             


Robert a jeho Mumie 


letos se to povedlo , viď Jirko 





ale nebylo to zas úplně zadarmo

to víš že se zas lítalo 

a je z toho , další krásná cesta , ještě přidat borhák 

Jirka a Robert , duetka v Mumii , kluci pracovití  , Liberecký pancharti že jim ruka neupadne , od tý vrtačky. 


To jsme si zas letos kluci v tom Labáčku užili co................




 Liberecká fréza Robert


a Jirkovy pomníky , nebo Souboj na xichty





Jirka a Hranka zapadajícího slunce RP Xa , no zrovna si tak říkám sakra těžká desítka , myslím že jsem ještě nikdy žádnou hranu takhle neshyboval................
A že Sněžník nejsou jenom kameny , ale taky lezení



Ví nejlépe Pavel Henke a nad ním jeho Spící budha RP Xa , nejlepší stropová trhlina co jsem asi lez...
Utah nul už znáte , za Lomikámenem sem v trhlině pár smyček , pěkně utahnul
leze Baky


VLáďa piluje Údolní morfo 7C 
a tohle už jsou Jirkovi Ilusionisti 
naše letošní poslední to zábavička parádička parádní 
Ilusionista Jirka , parádní to stěnka co naštěstí , jen z jednou vykloktanou dírou a vrcholovým roxorem , sanace nám přežila . Děčnská žula ............




Doufám jen že Labák jednou nebude vypadat celej takhle , no na druhou stranu takovejhle přírodních rezervací na světě určitě moc není ale pozor , po novým roce až do července tam za lezením nechoďte , zákaz , pozor období ?
                                                               vegetace..................

Jirkův a Robertův projekt , stěna co asi zmizí příští rok, šušká se...............


A pro ty co ještě čtou jou tu bláboly ..............


POSLEDNÍ PROBLÉMY NA PÍSKU :
Dříve než se rozepíši o svých lezeckých problémech , ukradený lopatičce a věčně mokrým písku , rád bych zmínil poslední body k diskuzi i k zamyšlení dokuď jěště nějaké jsou. Je jistě vhodné že se důsledně sledují kroky každého z Vás ale pořád je zde několik jedinců , ano , jsou mezi námi stále ti jež nepostihl zdravý rozum, neznají co znamená ohled, kolektiv ba společnost a jejich individuální kroky páchají nevratné škody na skále i porostu, a hlavně , v našich duších.


  1. SANACE SKAL – postihují už poměrně velkou část Labského údolí , Bubo bubo již dávno ulít, Puštík zoufale houká na svodidle v Srbský kamenici a romantické hlášení zastávek vlaku je skrz zbíječky či rachot říčního bagru slyšet jen vzácně. Doufám že se již brzo sanační práce vrátí zpět do Národního parku , Bubo bubo nám pučej novýho ze zoo a Labské úsolí si na chvilku oddechne. A jestli můžu na sanacích pracující dělníky , za Nás lezce slušně poprosit , nevrtejte nám do těch stěn díry a nesekejte chyty , štípejte , lámejte ale ty díry jsou fakt zlý, skály jsou nás všech a pravidla , snad platí stejně pro všechny , a ......
  2. NĚMECKÉ CESTOVKY ZA DOBRODRUŽSTVÍM – již naučily své klienty jak chovat se v přírodní rezervaci , dělobuchy na nás letos ze skal zatím nikdo neházel .Do lesa už nejezdí jen k lesu a basy piv již do bivaků nosí v teplích, dokonce nám nechávají v bivacích zbitky koupeného dřeva v originálním balení. Bordel už nemá cenu sbírat neb se nedá cestou pobrat a v něterých lokalitách ( třeba u Horní jeskyní věže ) se konečně začínám cítit jak V podpapírovým království Adršpach. Konečně jsou dopady do měkýho , občas i teplýho. Na druhou stranu zas konečně nezarůstaj pěšiny.
  3. BORHÁKY -ač se Němcům nepodařilo oficiálně sjednotit pravidla lezení na Písku jejich osvěta konečně vstoupila do našich temných hvozdů a tak bych shrnul pravidla saskýho lezení pro Labák :
    Když se náhodou poseru a dělám cestu ze spodu, navrtáno může být kdekoliv dál než půl metru , když dam blbě hák tak ho posunu zásadně vejš , občas zas níž, osazuju i kotvy ze železářství a zásadně jen do betonu . ( asi nedůvěra k lepidlům )
  4. CESTY jež se nám připletou do směrů je možno dle moudrého úsudku dojistit , borháky je možno osazovat i po metru. Když jsme s Pavlem do Stalina vrtali Českoněmecko , nenapadlo nás že za rok to bude už Německočesko , ale stejně to bude jednou Německo.
    ( u naší cesty Smog byl důvod jiný , tam byl prý záměr udělat nejlehčí cestu stěnou ovšem Českoněmecko jsme bohužel udělali s Pavlem Henkem opravdu špatně , hák aby šel cvakat musel by být hodně blízko , pády byli bezpečný a tak jsme si dovolili dělat klíčový krok nohama nad hákem , to už se dneska nenosí a ještě jsme jak debilové z tý převislé hrany vždy utekly do madel , ještě že ty naše píčoviny začli napravovat naši sousedi ) Jak moc si vážím našich nejlepších lezců zmíním Kubu , který po RP přelezu cesty Lety mimo jen skromně hodnotí Xb morfo a dodává , že tam v oblinách nad převisem se i trochu bál ,a že by tam byl tuze rád , viděl další hák či Martin v Milky way . Kluci klidně, přidejte tam kam co chcete , budu moc rád když budou naše cesty dojištovat citlivě ti naši nejlepší aktivní lezci stejně tak i určovat styl i směr vývoje lezení v Labáku .
    foto : noční můra Labáku

    Noční můra Saských a Labských skal , dle Saských lezců prý pouze on nedodržuje pravidla a dělá si všude co chce..A že si sním nevědi rady. Tak uvidíme co se z Jorga vyvrbí...........něco jsem zaslech o tom že příští sezonu chce naučit dělat cesty i kluky v Adru a hlavně, ve Skaláku.
    Pravdou ale je , že ve skalách je teď jedna německá pecka vedle druhý a sasští dělníci spolu s Pájkou , Piškotem , Robertem a mnoha dalšími co pravidelně dělaj a dojišťují svoje cesty i pro lezce, co mají rádi háky blíže u sebe opravdu rozšířej nabídku , a nabídka se vždycky řídí poptávkou že. A kdo nemá rád dobře jištěné cesty , nemusí je lízt.

  1. MAJLONKY co šetří slaňáky , už jsem jich pár potkal povolených a jednu i z cela , že by lano, klidně mohlo vyklouznout. Hlídejte je neb si myslím , že se tlustým lanem při spouštění , možná vycvákáváním odsedky se zatíženým lanem či nějak jinak , můžou povolit........

Píčoviny , co , prostě naše moudrá občanská společnost již ve skalách nemá žádné problémy a tak si konečně s čistou hlavou a klidem na duši můžem užívat lezení , a přitom si naplno uvědomovat svoje slabiny . A učit je nejlépe se od našich sousedů . Počínaje péčí o porost a dřeviny , čištění skal přes dělání dobrých cest po přesnou klasifikaci . Jejich pracovitost je neuvěřitelná a Z pocitem že můžu v klidu posrat co můžu neb jednou se polezou stejnš jen ty dobré , německé nebo ty naše opravené můžu dál nezaujatě pozorovat to naše hemžení a snažit se o nemožné , v tom našem kratičkém životě stihnout žít , přemýšlet a ještě se pokoušet o vlastní názor. K rozeznání těch dobrých od těch špatných už ztratil jsem licenci , sem bohužel přišel o rozlišovací schopnost , stejně tak k určování klasifikace a tak jen tipuji. Ale snažím se . A kdo z Vás ne , že. A jedno Vím jistě , klasifikace je posraná všude. A jiný ? To nikdy nebude. Vždycky budem jen tipovat , a nebo se vzájemně ovlivňovat .

Havraní stěna - Érk wiharfenson IXc – jedna z posledních výzev – prstová trhlina je plná chytů děsím se akorát při cvákání trvalky v hraně dachu , vysoká pata a pozice hlavou dolů zavání kamikazem , jsem moc rád že tentokrát se nekoná a že Petr , který očekává svých dva tisíce prvovýstupů všech obtížností a tudíž v klasifikaci měl by být jedním z nejpřesnějších udělá občas i lehčí IXc než své průměrné VIIIb. A o tom že v VIIb od Kýsy bojuji nadoraz nejen o OS ale téměř i oživot se raději nebudu moc rozepisovat neb s fleku bych přišel o zbitek svých sponzorů , i když vím moc dobře ,že tenkrát byl můj výkon zralej na Výstup roku.
Miluju komentáře , názor si však dělám sám . Komíňák nás provede , Šavle samurajů je linií best of , prý Petr Mocek s peřinou , kluci chytaj zádíčka ale mně stejně strach nedovolí připravit se o onsight. Strach je ta nejsilnější zbraň a zároveň i nejsilnější motivace ke všem skutkům na světě. Neplést s hrůzou, ta zahání do kouta. Vlásečnice zdá se trapně lehká , při pohledu na Honzíka si říkám ten je dobře v prdeli , no jen co do ní vlezu, jsem taky . Směr co vypadá za pět je třeba trošku nacvičit , no jeden krok jsme trapný no dyť je zas nakonec, úplně triviální a to Piko , to už skáču ne pro číslo , ale pro ten název . Málo času , někdy příště , už se těším na Škrovád , Pardubickej šoulend , kam cestovky turisty , zatím příliš nevozej.

Nitra – 9 - OS jeden cuk ,na Lezci se dočítám, že prej těžká na vymyšlení a Fontainebleau 9+ že první nejt se točí a třetí nejde cvaknout , o tom nic v komentářích , raději nic nepíšou . Honzik padá v pětce , blbej tlak, je veselej , že ho Jirka pěkně chytá , zbaven ambic usmívá se raději pak u vínka. Jirka nerozluští betonovou slepovačku , o OS 9+ ho připravuje nejt co nejde cvaknout , třetí ze tří vynechat je o zabití , u vínka je pohoda.

Stránská skála – Zuby nehty OS to je povinost , Boulder problem 9+ dva nejty vedle sebe , pro dlouhý lehčí ale než ,klíčový je smyčku o ten druhý zaháknout neb pod ní se nacházel , pro můj přelez klíčovej to chyt i stup........kladku nad vedlejší osmminuskou myslím že Dopijem a jdem totálně asi definovanou podruhé již nevyužijí neb její neznámý geometrický tvar nepřiměřeně hýbal mým žaludkem a její kvílení mne v uších zní, možná i dnes . Raději slézám. Nejlepší směry zatím i v Brně zdají se volné . No mýt to zabarákem už bych tam vrtal.

Divoká šárka – Stará hákovačka RP 8+/ 9- je fajn se u koupáku ve Skotsku pěkně v dachu protáhnout, ve své domovské oblasti neustále objevuji poklady.

El choro kousek od Košic , lezení hned u auta , takhle mluví Mára , ne klamavá reklama. Realita ? No přijeďte se podívat , co Vám budu povídat. Vidět dřív tak nechápu , proč sem tenkrát s Jirkou letěl, na Homoli do Ria.
Zadielská dolina 8 a 7+ a 9- na jednu délku 80m a deset expresek , miluju lezení bez průvodce a svůj odhad výšky .
Je ještě přesnější než moje klasifikace. O určování světových stran si dávno myslím své , tak blbej spacák že žádnou noc nikdy nespal , než tenkrát Růžan nikdo už pak neměl ,tak jen tehdy jsme mohli dva měsíce nerušeně noc co noc do svítání kultivovaně diskutovat , než uspalo nás slunce, to krásné oteplení s prvnímy paprsky, o tom ,kde je sever a kde leží Marseil.

Než se dořvu na parťáka a ten zruší čekám , že se zřítím i s vrcholovím suťovištěm . Neb že se nepustím jsem si jistý, zda vydrží bloky do kterých tlačím silou koně abych utáh lano mám dojem že i spolulezce, to sem ještě netušil ,. Vydrželi a že prej ze strachu mě tu zrušit dávno lezem současně. Obrázek vysícího debila v půlce homole a mého spolulezce rozcáklýho na nástupu mě ještě pár dní na to pronásleduje . Jediným polehčujícím aspektem pro naší blbost bylo pouze , že jsme byli léta spolu , přesto vždycky mezinárodní tým . I když Mára Československy mluví už dlouho , já se po slovensku , stále hlavně učím. Nejen na jazyky jsem geneticky debil.
Aspoň pak vzácně chvilku mlčím než zregeneruji hlasivky a shodujem se opět hladce , že vápno je buď oklouzaný , nebo lámavý a zasraný . Né moc často něco krásné , někde mezi tím. A no jo , dyť vím . Horolezectví se dělá přece pro ty výhledy , a hlavně , kamarádství , ne to normálně falešný , no dyť víte , to vzácný , no jako mezi mnou a tebou , jako láska rizí nebo ryzí ? No tak nějak no to jsem se zas rozkecallllllll. Zase jenom spousta zbitečných keců , proto už moc nepíšu. Mám pocit že se jen vopakuju zas a znovu ,jako mlejnek , jak zaseklý cédéčko . Co se nedá poslouchat. Ale vono mi to nedá , sory , berte všecko z rezervou .
A nakonec ?
Upřímně ?
Jsem moc rád kolik času dnes věnují němečtí lezci Labaku , cesty dělané ze slanění , divné kotvy , připravené slaňáky nad směry proto tenkrát Čechy čechům. Trhliny odseděné ve smyčkách , no co , jejich pravidla jim to umožňují Jéňa P. vzpomínal stěnu nad Hřenskem kterou přímo vynejtovali a na skále nápisy v francouzské klase apod. Dnes ? Co jsem viděl tak poctivě zdola a kolik času dnes věnují Labáku , že si někdo zajede z Drážďan jen tak naodpolko vyčistit s lopatou a smetákem nepříjemný nástup krásné cesty , toho si opravdu vážím. A že k nám jezdí lézt ti nejlepší Sasští lezci je fantastický. ( vždycky jsem Hudymu záviděl , jak tenkrát lezl na písku s nejlepšími světovými lezci ) Třeba se to jednou , zase vrátí. Nejen že to přináší větší rozvoj pro oblast, udržuje cesty v kondici neb není smutnější pohled než na opršený maglajz z cest a postupně zanášené chyty bordelem z vrcholů masívů a stěny obrůstající mechem , kterej je fakt rychlej a poslední roky se shodujeme , rychle postupující . Pak volá Pájka ,když uděláme tak pěknou cestu proč nevěnujem čas na očištění , byla , ale loni , příroda je však nejmocnější.
Jinak převažující většina německých lezců nad českými , alespoň na pravým břehu svědčí o tom, že se české pískovcové lezení vydalo správnou cestou a lezení u nás je opravdu kvalitní.
Proti Jorgovi vůbec nic nemám ,je to špičový lezec co dělá většinou skvělý cesty. Že mi dojistí cestu mi v podstatě nevadí ale dělá to i jiným , kteří jsou z toho pak smutní a co je nejhorší ,vrhá pak špatný světlo na ostatní skvělé a ohleduplnější lezce. Lidi nerozlišujou zda němec , či němci.
Ohledně posouvání jištění to vidím jako problém, pro mě jsou skály posvátný a každé zásahy do skály jsou nevratné procesy , takhle se dá proposouvat přes klíčové pasáže a mně pak uniká pointa takových prvovýstupů. A borháky po metru ? Holt jsem stará škola a jediný pískařský pravidlo které je pro mě nedotknutelný : Prvovýstup by měl mít minimální počet fixního jištění , pouze tak , aby byl výstup bezpečný. A na rovinu , většinu lezců dnes potkávám se šáhlem a pozice expresky se ladí použitím i fakt dlouhý smyčky a to absolutně schvaluji . Vidím to jako kompromis mezi tradičním a sportovním pohledem na pískovcové lezení . Jsme tu jen nakrátko , tak se všichni snažme ať je nám tu hezky. Tak hlavně nepočítej hrubky .



3 komentáře:

  1. No, Mumie je projekt hlavně Robertův, to jemu se zalíbila stěna naklápějící se do čím dál většího dachu (jak je vidět třeba na fotce 13 v pozadí) a chtěl tam zkusit udělat cestu. A klíčový úsek vylezl kdo? - Tomajda. Naštěstí až při své druhé návštěvě, v parádním listopadovém dni, co byl sice krátký, ale aspoň dvě hodiny nečekaně letní.
    Iluzionista, nebo Iluzionisti, to je, Tomajdo, úplně tvoje věc, i když já na tu tenkou trhlinku ukázal. Z trhlinky nakonec leze se jenom vršek (vida, už přebírám tvůj slovosled), ale cesta je to přesto parádní. Doufejme, že přežije bez další újmy všechny sanace a podobné. Stačí díra po vrtu nad 3. bh a roxor nad slaňákem. Za zoufale upachtěné pohyby na videu se všem divákům omlouvám, už jsem vyladěn spíš na položené sedmičkové spáry :) Doufám, že až to půjdu zkusit příště (bude-li co), bude to aspoň o trochu lepší.
    Díky za pokoukání a počtení!
    Piškot

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Tomíku!
    Nic není černobílé,tak jak píšeš a dobře víš,že se to bude řešit,takže momentálně nebudu problémům vyjadřovat.Když se vyskytnou problémy,tak jsou od českých i saských lezců a je jasné,že to budeme společně řešit osobním setkáním.Těd do 7.12. budu řešit určité věci a po Novém roce se bude řešit ostatní věci poznatků máme dost.Ohledně sanacím se intenzivně věnuji už od srpna a je to dlouhý vleklý úřednický boj a to mi můžeš věřit.Než se uvidíme,tak bych uvítal,aby si neprohlašoval,že tvé cesty může někdo dojistit oba dobře víme,že tě to je naštve a pár lidí by si tvé prohlášení mohli vysvětlit po svém a já to nemíním pak poslouchat,takže nikdo zásadně nic nedojištujte!!!!!!! Jinak fotky opravdu jsou pěkný.

    OdpovědětVymazat